Tuesday, February 19, 2013

fetele din shanghai - vALLuntar 2

hello hello :*

zilele trecute mi-a ajuns pachetul cu cartile cerute in cadrul celei de-a doua editii a vALLuntar, insa deja ma apucasem de "fetele din shanghai" de Lisa See, asa ca am decis sa scriu recenzia acestei carti; o sa revin cu celelalte 2.

in primul rand, tin sa va spun ca este prima carte pe care am cumparat-o la sugestia bloggeritelor: am vazut ca toata lumea o lauda extrem de mult, descrierea mi-a placut, asa ca am cumparat-o. va zic cu mana pe inima ca nu regret deloc: e intr-adevar una din cele mai frumoase carti citite de mine in ultima vreme. 

pe scurt: cartea urmareste viata a 2 surori: Pearl Si May. In 1937, ele erau "fete frumoase" in shanghai, un fel de modele, o duceau extrem de bine, haine, viata sociala, tot tacamul. brusc insa, lucrurile iau o intorsatura foarte urata: tatal lor le casatoreste fortat (le vinde, practic) iar shanghaiul este atacat de japonezi. cele 2 surori, impreuna cu mama lor, pornesc intr-o calatorie spre america, acolo unde trebuiau sa se intalneasca cu sotii lor, tara in care doar Pearl si May ajung, mama lor murind intre timp. Dupa multe peripetii, un copil nascut si traume peste traume, cele 2 ajung in america, unde trebuie sa infrunte alte greutati, fiind obligate practic sa-si recladeasca viata, de la 0, sub strica supraveghere a socrului ultra-traditionalist. va las pe voi sa vedeti in ce msaura reusesc. ;)

nu stiu sa va spun ce m-a impresionat mai mult: elementele de cultura asiatica, modul in care mentalitatea lui Pearl se schimba pe parcursul cartii sau modul de a scrie in general, dar va pot scrie aici fragmentul pe care cred ca n-o sa-l uit multa, multa vreme. Fragmentul surprinde doar unul din aspectele oribile ale razboiului, anume modul in care femeile erau tratate de soldati. 

"de cateva ori - cand mama geme cel mai rau - deschid ochii si vad ce i se intampla. Mama, mama, mama! Asa as vrea sa strig in momentele astea, dar n-o fac. Ma intind si o iau de mana. Cum as putea sa descriu clipa in care ochii ni se intalnesc? Suntem o mama si fiica ei, violate in mod repetat, pana la ultima suflare. Vad in ochii ei amintiri legate de nasterea mea, vad lipsa ei de speranta si apoi, undeva, in adancimea oglinzilor acestora, vad o inversunare pe care n-am mai intalnit-o niciodata la ea."

Stiu ca nu e cel mai vesel pasaj, dar ca sa va faceti o idee de cat de puternica este cartea. 

Nu uitati, este nevoie de cel putin 15 comentarii ca cei de la ALL  in parteneriat cu Romsilva sa planteze un copacel, asa ca astept sa-mi spuneti daca ati citit cartea sau cum vi se pare din prezentarea mea. Gasiti aici si recenzia facuta pentru "Magazinul de Sinucideri", care asteapta la randul ei comentariile voastre. 

27 comments:

  1. Yay!!! Stiam eu ca o sa iti placa! :)

    ReplyDelete
  2. atunci o sa+ti placa si mai mult volumul 2, "Visul lui Joy":)

    ReplyDelete
  3. Dupa ce am citit cartea vreo doua saptamani nu am mai putut citi nimic.Eram cu gandul doar la carte si la povestea surorilor.
    Este o carte care merita sa stea in biblioteca fiecaruia.Si fiindca mi-a placut atat de mult nu am ezitat sa imi cumpar si "Visul lui Joy".Nu am citit-o inca dar e pe lista de asteptare.
    Sper sa am timp sa o citesc si sa fac si eu recenziile la ambele carti tot in cadrul campaniei.

    ReplyDelete
  4. Nu am auzit pana la tine de aceasta carte, dar suna foarte interesant. Multumesc pentru recenzie si pentru ca mi-ai facut cunostinta cu aceasta carte!

    ReplyDelete
  5. Pare o carte interesanta. Mi-ar placea s-o citesc:)

    ReplyDelete
  6. Intradevar e o carte foarte frumoasa. Entuziasmata, am citit si continuarea, "Visul lui Joy". La fel de bine scrisa, insa, poate, dat fiind faptul ca descrie perioada cea mai neagra din istoria mai recenta a Chinei (instalarea comunismului. Unul feroce!), aceasta continuare nu mi-a mai placut atat de mult.

    ReplyDelete
  7. Este una dintre cele mai frumoase carti citite de mine anul trecut, iar Visul lui Joy (continuarea) mi s-a parut chiar si mai buna.

    ReplyDelete
  8. Hmmm sună bine. Ce rău îmi pare că nu am intrat și eu în acel program. Ce să faci timpul e scurt!
    Te salut cu drag!

    ReplyDelete
  9. Mereu mi-au plăcut tipul acesta de poveşti. Adică am citit Memoriile unei Gheişe, tot ceva în genul şi mi-a plăcut enorm. Tare aş vrea să citesc şi cartea asta, mai ales că sunt două personaje care au aceiaşi experienţă.

    ReplyDelete
  10. Woow, m-a cam cutremurat acel pasaj de final. Cred că e o carte ce merită citită și recitită. O adaug pe lista de cărți pe care trebuie să le citesc neapărat.

    ReplyDelete
  11. Foarte frumoasa recenzie iar cartea pare interesanta. Este oficial trecuta in wishlist. Din cate vad, ai ales bine cartile :*

    ReplyDelete
  12. data trecuta a fost un salcam, acum vreau un cires :D

    ReplyDelete
  13. sunt asa suparata ca nu mai aveau cartea in stoc si pentru mine :( dar o cumpar si o citesc :)

    ReplyDelete
  14. Despre cultura asiatica stiu destul de putine lucruri! o sa fie pe lista mea de citit

    ReplyDelete
  15. Undeva pe lista mea cu cartile pe care vreau sa le citesc anul acesta se afla si Fetele din Shanghai, despre care am aflat de la bloggerite. Toate au doar cuvinte de lauda la adresa ei, dupa cum vad si la tine.

    ReplyDelete
  16. Si eu am vrut-o, dar am ales altceva pana la urma. Clar trebuie sa o citesc si pe asta acum.

    ReplyDelete
  17. Şi eu am vrut să iau cartea asta dar pentru că aveam prea multe romane în bibliotecă, am ales cărţi cu teorie multă tura asta. Însă, acum curiozitatea mi-a fost stârnită prea tare şi cred că voi căuta romanul pe la bibliotecă. :D

    ReplyDelete
  18. nu am citit cartea aceasta,dar am aflat numai lucruri bune
    o trec pe lista de citit :)
    spor la plantat copacei !

    ReplyDelete
  19. Imi aminteste de o carte pe care am citit-o cand eram in liceu "Numai cu fiica mea"...si da, cand esti mama, vezi cu alti ochi experientele prin care treci.

    ReplyDelete
  20. Si eu imi doresc ft ft ft mult sa citesc Fetele din Shanghai. Pana atunci ma delectez cu Visul lui Joy :D

    ReplyDelete
  21. De abia astept sa o citesc! Mi-ai starnit curiozitatea :)

    ReplyDelete
  22. Am citit despre cele doua carti in doua locuri diferite, nu stiam ca au legatura.
    Le voi trece pe lista:)
    Spor la plantat copacei!

    ReplyDelete
  23. Si eu am vrut-o in campania vALLuntar! Acum ca citesc recenzia ta, ma faci sa regret ca n-am ales-o!

    ReplyDelete
  24. Dramatic, într-adevăr... :s

    ReplyDelete
  25. Pare o carte altfel, chiar cu totul altfel decat ce citesc e de obicei, motiv pentru care o retin pe lista mea! Te invit sa vezi ca carte am ales eu.

    ReplyDelete
  26. Toată lumea vorbește de cărțile Lisei See. Trebuie și eu să citesc măcar una să văd cum e. Până atunci îți urez mult spor la plantat copăcei și la citit!

    ReplyDelete
  27. Pare superbă, o voi căuta și eu. Frumoasă recenzie. Spor la plantat.

    ReplyDelete

Read more: http://genuinecontent.blogspot.com/2013/02/JQuery-for-facebook-like-box-pop-up-widget-for-blogger.html#ixzz2Po9BCPk9