Friday, June 3, 2011

art!


recunosc cu onestitate si oarecare jena ca nu sunt deloc o persoana...artsy. nu ma dau in vant dupa plimbatul prin muzee, nu am tablourile unor pictor ft faimosi in camera si nu pot sa port o discutie de mai mult de 2 fraze despre pictura renascentista. reiese ca sunt cam inculta, dar na.

si acum intrebarea unui om incult: mare parte din "arta" pe care o vedem in muzee nu e doar o eticheta pusa pur si simplu? serios acum. am fost ieri la un muzeu si erau muuuulte tablouri. unul dintre ele reprezenta un copil care o apuca de sfarc pe venus. sau altele erau cu copii cu pachetele pe burtica. (mentionez ca se voiau fff realiste). o fi vreo tehnica pe care nu o inteleg eu, dar pe cuvant ca nu inteleg. am vazut si tablouri care m-au lasat woooow, dar in comparatie cu tonele de tablouri care costa o avere si pentru care lumea e dispusa sa mearga in diverse tari...mie una nu mi se par neaparat mai urate desenele prizonierilor din inchisoarea palatului dogilor decat super tablourile din palat in sine. nu zic ca sunt mai precise, mai frumoase, cum vreti voi, dar parca exprima mai multe.

ce imi place sa fac prin muzee? ei bine, sa merg invers, in primul rand. cand se poate, imi place sa fac turul pe dos, sa merg contra tuturor oamenilor. si imi mai place de mor sa imi inchipui, pe langa viata celor care au stat acolo (cand e cazul), ce se ascunde ACUM in dulapuri. daca sunt pline de ambalaje de Twix de la angajatii carora le-a fost lene sa se duca pana la gunoi? sau reviste pentru cand plictiseala e prea mare?

si ca sa vedeti ca totusi nu-s anti-arta, va zic ca imi place de innebunesc tot ce inseamna modern si neconventional. am vazut ieri o expozitie intitulata "what do women want" despre femeile musulmane, puse in opozitie cu lumea high-fashionului. bestial bestial bestial! sau acum cateva zile am fost la o expozitie (de la care mi-am luat si primul meu album!!!!) in care autorul luase mai multe tablouri super faimoase si pusese in locul modelelor personaje, gen superman, marge simposn, clovnul de la mc, etc. call me silly, dar pe mine astea ma impresioneaza mai mult decat tablourile ale caror nume valoreaza mult mai mult decat imaginea in sine.

8 comments:

  1. Gandeste-te doar ca tabloul asta http://livelearnloveleave.com/wp-content/uploads/2011/04/50.PabloPicasso-Femme-DateUnknown.jpg e facut de picasso. a trasat doua dungi practic. O replica pe panza se vinde cu 200$. mentionez... replica (fake)

    ReplyDelete
  2. Una la mana; poti face bani moca datorita principiului asta
    a doua la mana; acelasi lucru se aplica, in mare parte, si cartilor, muzicii (in general artelor)
    Pai tin sa-i anunt ca, and i quote: "Their asses don't age like wine"

    ReplyDelete
  3. intotdeauna m-am plictisit la muzee.. pana si la magnificul Louvre ;-j

    ReplyDelete
  4. @Mr. Edgar: la muzica nu ma bag, dar la carti in general se cam recunoaste cand e ceva bun, chiar daca nu e cine stie ce faimos autorul. dovada e faptul ca autorii contemporani sunt mult mai cunoscuti decat pictorii contemporani de ex. plus ca e mai usor putin sa publici o carte (mai ales acum, si cu net si cu de toate) decat sa ai un loc al tau de expozitie. ca o carte merge citita si in pdf la o adica, dar un tablou parca mai bine il vezi irl :-s

    ReplyDelete
  5. Nu stiu de ce arta e o masura a culturii generale... Adica mnah, poti sti multe despre arta, dar daca asta e singurul domeniu la care te pricepi, nu inseamna automat ca esti mai cult decat altii. Si sincer sa fiu, oricat de rau ar suna, arta este un concept retoric si inutil pentru majoritatea. Plus ca daca iti amintesti de epoca hi5, pe atunci existau multi si multe care aveau poze cu pesti din sticla pe televizor, carpete cu rapirea din serai pe pereti, icoane prin biblioteci, tablouri in bucatarii si tot asa... iar lumea radea de ei :))

    ReplyDelete
  6. Sunt in unele cazuri de acord cu tine! dar sa stii ca artisti sunt pe departe neintelesi, iar in tablourile lor exprima sentimente. Gandeste-te cat de greu este sa-ti exprimi in culoare sentimentele! Recunosc, sunt unele tablouri absurde, dar unele ale unor pictori recunoscuti sunt demne de admiratie!

    ReplyDelete
  7. Irina, autorii contemporani sunt mult mai cunoscuti decat pictorii contemporani si deoarece cultura pop inghite asta mult mai usor. Nu inseamna neaparat ca autorii contemporani cunoscuti sunt si buni (Stephanie Meyer, Dan Brown, anyone?).

    ReplyDelete
  8. Cred ca ai pornit foarte bine la drum lung prin arta. De fapt, iti "tai" drum foarte bun, investigator si sunt sigur ca si rodnic, pasind asa cum zici contra curentului, scotocind cu privirea si alegand EXCLUSIV ce iti place, ce te intereseaza. Tu de fapt refuzi coaja, corsetul, inchistarea snobismului si libera te vei bucura din ce in ce mai mult de arta. Ma grabesc sa te felicit si nu cred ca gresesc!

    ReplyDelete

Read more: http://genuinecontent.blogspot.com/2013/02/JQuery-for-facebook-like-box-pop-up-widget-for-blogger.html#ixzz2Po9BCPk9