Sunday, August 18, 2013

book review: Jurnalul Annei Frank

neata :*

desi am cam disparut o vreme, nu am lasat-o mai moale cu cititul, asa ca am deja sa va povestesc despre 2 carti. astazi o sa va prezint Jurnalul Annei Frank, o carte absolut superba. Eu o luasem in mare parte ca un turist informat ce vreau sa fiu (o sa ajung la casa Annei Frank in septembrie), dar am gasit o poveste scrisa foarte bine, mai ales luand in considerare ca ii apartine unei fete de 13 ani.

long story short: In timpul Holocaustului, in Amsterdam locuieste Anne Frank, impreuna cu familia ei. Deoarece optiunile erau lagar sau ascunzatoare, cei 4 decid sa se ascunda intr-o Anexa, camarute in care vor locui timp de 2 ani. Pentru ca este un jurnal, nu poate fi vorba de o actiune propriu-zisa, de un "plot", dar modul in care Anne se prezinta atat pe sine, cat si pe cei din jurul ei, e demn de roman. Pe langa cei 4, in Anexa mai vin o familie (de al carei baiat Anne se indragosteste intr-un final) si un dentist enervant :)) Pe parcursul cartii, ea descrie greutatile prin care trec niste oameni in ascunzatoare, probleme cu mancarea, igiena, frica de a nu fi descoperiti. Dar si mai faina de atat e prezentarea celor din Anexa, precum si a relatiilor care se stabilesc. Desi e pe alocuri cinica (e complet distantata de mama ei) si se vrea un pic prea matura, date fiind conditiile de viata, Anne e o fata cu capul pe umeri care, spre deosebire de restul din Anexa, nu-si pierde speranta unei vieti frumoase, pline de lux si oameni geniali dupa ce trece razboiul.

Ce mi-a placut mie: in primul rand faptul ca, daca n-ar fi datele, nu te-ai prinde neaparat ca e un jurnal. Parca e scris special cu scopul de a fi citit de milioane de oameni. In al doilea rand, dupa cum am mai zis, personajele sunt foarte nostim descrise si, desi situatia le era crunta, mereu sunt pasaje in care razi. As fi vrut foarte mult ca jurnalul sa nu se incheie asa de brusc, sa fi avut cum sa scrie si despre momentul in care au fost prinsi si dusi in lagar, dar stiu ca asta era oarecum imposibil :)) (ce nu inteleg e cum naiba a reusit taica-su sa faca rost de jurnal sau sa-l pastreze :-?)

Puteti vedea aici trailerul filmului :-)

Pe Goodreads i-am dat 4 stele din 5 :D

8 comments:

  1. Fix asta am simtit si eu. Citeam si citeam si exact cand descria ea ceva frumos se incheie brusc si restul e descris foarte succint. Parca voiam sa continue pana in ultima zi, cu toate ca da...clar nu avea cum. Se explica la final cum obtine tatal jurnalul si cum se decide sa il publice :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. da, am citit, doar ca mi se pare putin ciudat, that's all :D

      Delete
  2. Cu siguranță e o carte deosebită! Sper să pun și eu mâna pe ea cât mai curând. ^^

    ReplyDelete
  3. si eu intentionez s-o citesc, multumim pentru recomandare

    ReplyDelete
  4. "Jurnalul Annei Frank" e o mai mult decat o carte, e ceva care te ajuta sa intelegi ce si cum gandesc oamenii la cumpana dintre viata si realizarea ca moartea se apropie.
    Imi permit sa iti recomand si eu o carte, tot un jurnal, al unei fete tot de varsta Annei care a trait in Oradea. Cartea se numeste "Am trait atat de putin" si e scris de Eva Heyman. Poti citi aici cateva fragmente http://buburuzabia.blogspot.ro/2013/08/eva-heymancand-oamenilor-nu-le-e-permis.html
    Sper sa ai voie sa faci fotografii la casa Annei Frank, mi-ar place sa vad cateva. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. multumesc de recomandare! si eu sper sa pot face poze :D

      Delete

Read more: http://genuinecontent.blogspot.com/2013/02/JQuery-for-facebook-like-box-pop-up-widget-for-blogger.html#ixzz2Po9BCPk9