Monday, May 27, 2013

de ce ma duc la bookfest

hello hello :*

dupa cum bine stiti, maine incepe bookfest. yay! puteti vedea intregul program aici, daca nu sunteti inca la curent cu evenimentele. 

eu m-am hotarat sa ma duc joi dupa-masa, din 2 motive. 

1. seminarul "marketing editorial cu buget de criza", ce le va avea ca invitate speciale pe katharina thiel si selma wels. as fi vrut sa ma duc si la prelegerea despre digital publishing, de dimineata, dar nu am cum, din pacate. va spun sincer ca nu am participat niciodata la un astfel de seminar..."teoretic". am asistat la discutii despre starea actuala a industriei de carte (am si organizat una:D), insa n-am prins niciuna care sa puna degetul pe rana si sa ofere si cateva solutii, asa cum ma astept s-o faca seminarul de joi. sper sa plec de acolo super incantata si  cu gandul ca, intr-o zi, voi lucra si eu in bransa. 

2. nu e in weekend. asta e asa, din ciclul "iarna nu-i ca vara". pe cat de mult ador targurile de carte, pe atat  de rau ma indispun tarabele din fata. mor de ciuda cand vad ca oamenii se opresc la produsele "traditionale" sa isi umple burtile in loc sa mearga sa cumpere carti. efectiv mor. asa ca vreau sa prind o zi si o ora la care nu e nici naiba. sa bananai eu singura printre standuri, fara sa-mi cer scuze o data la 10 secunde, fara sa simt ca incurc pe cineva pentru ca stau 5 minute in fata unei carti. de data asta, vreau sa si cumpar, nu doar sa imi fac nervi, ca la un alt targ, cand am fost duminica la pranz si am plecat de acolo in 30 de minute, fara sa fi luat nimic, pentru ca nu am avut timp sa caut in tihna. nu cumpar carti dupa lista, ca doar nu merg la carrefour, asa ca vreau sa am timp. 

sunt constienta ca asa pierd foarte multe evenimente ft ft ft misto, programate in weekend, dar nu-mi pare rau. o sa asist la ce vreau neaparat sa vad si, sper, o sa am motive sa fac un super book haul de sfarsit de saptamana.

pups :*

Sunday, May 26, 2013

booky sunday: invitatie la vals

hello hello :*

astazi o sa va povestesc despre o carte pe care m-am cam chinuit sa o citesc, dar am dus-o la bun sfarsit in cele din urma: "Invitatie la vals" de Mihail Drumes .

Cand am luat-o din biblioteca (voiam ceva romanesc, nu ft mare (ca nr de pagini), de preferat interbelic), parea sa aiba toate ingredientele: roman de dragoste, citadin, interbelic, tot tot tot. M-a dezamagit insa.

Pe scurt: Tudor, un tanar foarte destept, foarte arogant si foarte sigur pe el (mica paranteza: in primele pagini, descrierea lui Tudor m-a dus cu gandul la personajele lui Eliade, ceea ce m-a bucurat teribil, dar el nu are deloc aceeasi forta si stapanire de sine, o sa vedeti), o intalneste pe Micaela, o tanara frumusica, dar care nu-l baga in seama. Pentru orgoliul domnisorului Tudor, acest lucru e de nesuportat, motiv pentru care o saruta fortat. De parca asta il ajuta cu ceva :-j. Ce il ajuta insa e faptul ca ii trimite ei zeci de scrisori. Zeci. Pana la urma Micaela cedeaza si incep o relatie, la inceput, minunata. Plecari spontane din oras, declaratii pe mare, exact cum trebuie sa fie o iubire la varsta asta. Lucrurile se schimba in a doua parte cand se despart. Cand afla ca Micaela ramasese insarcinata, Tudor vrea sa o ia de nevasta, insa entuziasmul fetei este sub nivelul marii :)). De gura lumii, accepta, insa seria de accidente ce apar la scurt timp va face viata lor imposibila. Cum si de ce, aflati singuri ;)

Ce mi-a placut: am zis si la inceput: e frumos, e romantic, e aproape adolescentin (desi nu erau adolescenti).
Ce nu mi-a placut: in primul rand, nu mi-a placut de el. deloc. e un tip super plin de el, dar baza e 0. Nu era bun nici la declaratii de dragoste, nici la despartiri (se desparte de ea printr-o scrisoare), nici la asumarea responsabilitatii. Nu mi-a mai placut ca Micaela e acuzata de tot felul de chestii pe nedrept (aici poate e diferenta de mentalitate dintre ce e acum si ce era atunci) si nu mi-a mai placut ca totul este...complicat la ei. Te vreau, nu te mai vreau, stai ca pana la urma...nu, nu cred. D-aia am si spus adolescentin.Mi se pare ca la 21-22 de ani, daca o fata ramane insarcinata, sunt 3 optiuni clare: ramane cu tatal si are copilul, are copilul singura sau nu-l are deloc. Atat. Pe alocuri simteam ca ma uit la TeenMom pe MTV, pe cuvant :))

Ca sa nu fiu ipocrita, sunt sanse mari ca daca as fi citit cartea asta la 15-16 ani, sa am cu totul alta parere despre ea. E genul de carte care mi-ar fi placut. Dar acum, la 22, nu e pentru mine.

Pe Goodreads i-am dat doar 2 stele. Sorry.

Thursday, May 23, 2013

may book haul

hello hello :*

va anunt inca de la inceput ca e prima data cand fac un book haul:D Yay! Voi pune la descrieri ce se gaseste pe site-ul editurii. Va astept in comentarii parerile despre carti si mai ales sa imi spuneti daca este una in mod special careia ati vrea sa ii fac recenzie :D

puteti vedea in poza ca mai a fost o luna bogata in carti: 6 la numar. Sper ca si iunie sa fie la fel, ca doar vine bookfestul :D

sa le luam pe rand, de jos in sus :D

1. Prefectul - Alastair Reynold
În secolul al XXV-lea, apogeul civilizaţei umane îl constituie Inelul Sclipitor: 10.000 de habitate orbitale, cu o populaţie de 100 de milioane din jurul planetei Yellowstone, aflată în sistemul Epsilon Eridani. Habitatele reprezintă forme diverse de societăţi, legate însă toate prin practicarea demarhismului – forma finală a democraţiei, care este protejată de prefecţi.

2. Jurnalul Fericirii - N. Steinhardt
„Jurnalul fericirii este in egala masura o opera de bilant existential (asemenea Luntrei lui Caron a lui Lucian Blaga), dar si una conturind devenirea si cristalizarea unei constiinte – in toate componentele ei: teologica si morala, civica si politica, estetica etc.”
„O carte splendida, amestec inextricabil de notatie cotidiana, amintire, confesiune, hermeneutica, humor, tragedie, istorie, universalitate, metafizica, fiziologie, citate de lectura... N. Steinhardt dovedeste aceeasi uluitoare forta de patrundere in adevarul lucrurilor dincolo de coaja groasa a locului comun. Literatura noastra s-a imbogatit cu o carte de prima mina, la care vom simti nevoia sa ne intoarcem nu o data, in clipe de restriste, dar si de bucurie.” (Nicolae Manolescu)

3. The language instinct - Steven Pinker
Cum "stim" sa vorbim?
In aceasta carte de referinta, Steven Pinker cum limba face parte mai degraba din mostenirea noastra genetica, decat dintr-un construct cultural. De la ADN-ul din care este alcatuit creierul nostru pana la pontificarea ziaristilor, Pinker distruge miturile despre limba, potrivit carora copiii invata sa vorbeasca imitandu-si parintii, standardele gramaticale sunt in declin, limba engleza sfideaza logica - dezvaluind instinctul uman innascut de a comunica

4. Luminile din septembrie - Carlos Ruiz Zafon
Un misterios fabricant de jucarii traieste retras intr-o vila uriasa, populata de fiinte mecanice si umbre ale trecutului. O enigma pluteste in jurul unor lumini ciudate, care stralucesc in negura ce inconjoara insula farului, iar in inima padurii se ascunde o creatura de cosmar. Astfel se tese misterul ce-i va uni pentru totdeauna pe Irene si Ismael, in timpul unei veri magice in Golful Albastru. Un mister care-i va face sa traiasca cea mai emotionanta aventura intr-un univers labirintic de lumini si umbre.

5. Oceanul e fratele meu - Jack Kerouac
Oceanul e fratele meu este o antologie de texte inedite, care contine, printre altele, asa-numitul „roman pierdut“ al lui Jack Kerouac, prima sa scriere de anvergura, descoperita recent printre hirtiile personale ale autorului. Volumul mai include primele texte in proza si dramatice ale lui Kerouac, un jurnal inedit din anii de colegiu, precum si corespondenta sa cu un prieten din adolescenta, Sebastian Sampas, ce dezvaluie istoria unui grup literar numit Prometeicii si aduce informatii inedite despre perioada de formare si maturizare intelectuala a prozatorului american.
Din paginile cartii se degaja un idealism si un avint adolescentin cuceritor, ce capata o nota tragica in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial. Iar pentru cititorii pasionati ai autorului beat si pentru cei interesati de evolutia sa acest volum este un instrument indispensabil, caci dezvaluie inceputurile carierei scriitoricesti a lui Jack Kerouac.

6. Punctul Omega - Don DeLillo
Punctul Omega, cel mai recent roman publicat de Don DeLillo, cauta in mintea si sufletul unui intelectual, recrutat de serviciile secrete sa ajute la teoretizarea razboiului, argumentele din spatele atitor morti ignorate de propaganda si strategiile militare. Protagonistul, Richard Elster, pensionar de-acum, s-a retras undeva in desert, in cautarea spatiului originar, insotit de fiica sa si de un tinar regizor de film care isi doreste sa faca un documentar cu batrinul profesor. Cei trei ajung sa traiasca intr-o intimitate ciudata, plina de momente de tandrete, aproape ca intr-o familie. Insa un eveniment infiorator pune capat traiului lor detasat de lume, lasind misterul sa bintuie peisajul desertului si al mintii.


P.S: trebuie sa marturisesc ca o mare carte din carti au fost primite:D in iunie promit sa le cumpar pe majoritatea :D



Monday, May 20, 2013

I want to read! - international giveaway

hello hello :*

de data asta nu voi posta o recenzie, ci anuntul unui giveaway international, organizat de Cafebiblioart. Este vorba de trilogia Millenium care contine: The girl with the dragon tattoo, The girl who played with fire si The girl who kicked the hornets' nest. 

Eu am vazut filmul american "The girl with the dragon tattoo" si mi-a placut la nebunie!!! Ma dusesem la cinema cu 0 asteptari (nici nu vazusem un trailer), dar pe cat de tare m-a scoat, pe atat de mult mi-a placut. Nu va luati dupa vanataile lasate pe bratul prietenului meu :D De atunci am tot zis ca o sa-mi cumpar cartile de pe bookdepository.com, dar parca mereu au alte carti prioritate. Am zis sa-mi incerc norocul cu giveaway-ul asta si daca nu castig, mi le comand :D Puteti sa va inscrieti la giveaway aici

Voi ati citit cartile sau ati vazut filmul?

Saturday, May 18, 2013

booky sunday - Moarte subita

buna dimi :*

saptamana asta am fost o lenesa, din punctul de vedere al lecturii (si harnica din orice alt punct de vedere, pe cuvant), asa ca o sa va povestesc despre o carte citita mai demult, anume "Moarte subita" de J.K. Rowling

Inainte sa incep sa va povestesc despre carte in sine, tin sa va spun ca eu sunt printre norocoasele care au facut parte din generatia "harry potter" cu adevarat. m-a prins exact la varsta care trebuia si pana la ultimul volum, ajunsesem si eu cam la fel de matura ca cei din carte. asadar, am pornit cu niste asteptari absolut gigantice de la noua carte a lui J.K. Rowling. 

Pe scurt: intr-un orasel britanic, Barry Fairbrother moare brusc, la varsta de 40 de ani, din motive medicale. De aici pornesc tot felul de povesti: moartea lui afecteaza conducerea oraslui, din care facea parte, scoala, caci era antrenorul echipei de canotaj a licelui si, implicit, familia. Am spus ca pornesc tot felul de povesti, caci moartea lui barry pare doar un pretext ca cititorul sa intre in vietile celorlalti membri ai comunitatii: astfel sunt prezentate familii destramate, parinti alcoolici, elevi complet dezinteresati sau, din contra, oameni care vor sa-si schimbe destinul si sa iasa din acea comunitate micuta. 

Pur subiectiv, m-a dezamagit in prima faza: ma asteptam la muuult prea mult. Dupa cateva zeci de pagini, cand am inceput sa nu mai sper ca la fiecare conflict cineva sa scoata o bagheta si sa faca o vraja, am inceput sa ma obisnuiesc cu volumul separat de Harry Potter si am putut in sfarsit sa ma bucur de "Moarte subita". Este o carte fooooooooooarte complexa, cu fooooarte multe detalii si foooooarte multe personaje :)) acest lucru devine obositor la un moment dat (totusi, are cam 500 de pagini), dar e scrisa foarte, foarte bine. Actiunea nu m-a dat pe spate, insa se vede de la o posta ca tipa e extrem de talentata, are un stil ft misto. Pentru mine cel putin, au fost capitole absolut wow, in care surprindea ft bine psihologia personajelor. Cel mai mult mi-a placut de Krystal, fata unei dependente de droguri, membra a echipei de canotaj, care se chinuie sa ramana pe linia de plutire ca sa aiba grija de fratele ei mai mic, totul in timp ce lumea practic se darama in jurul ei. E foarte misto personajul. 

Am vazut acum ca pe Goodreads i-am acordat 3 stele din 5. Poate ar fi meritat 4. Undeva intre, oricum :)

Sunday, May 12, 2013

booky monday- the child that books built

salutare salutare :)

cartea de azi mi-a atras atentia din momentul in care am zarit-o pe raftul bibliotecii @British: se numeste simplu "The Child that Books Built", de Francis Spufford. Cu oarecare rusine va marturisesc faptul ca imediat mi-au trecut prin minte toate cartile pe care le-am citit eu cand eram mica, pe care le tin si acum, doar doar copiii mei vor prefera o carte in locul aplicatiilor de pe tableta.

pe scurt: romanul este oarecum autobiografic, prezentand inceputul placerii pentru lectura a autorului: prima carte (Lord of the Rings), prima excursie la biblioteca publica, primul roman erotic - da, ajunge si la adolescenta. In paralel, sare de la fictiune si ajunge la filozofie, dezbatand pagini intregi cum e cu limbajul, cu motivele, cu simbolurile din carti. Am scris in recenzia de pe GoodReads ca mi s-a parut un fel de roller coaster intre fictiune si non-fictiune, caci niciodata nu stiai cand va trece de la una la alta.

Cartea nu a fost deloc ce ma asteptam, a fost mult mai..matura. Desi mi-au placut extrem de mult dezbaterile cu privire la limbaj (sunt lingvista, ce naiba), nu voiam sa le citesc in cartea asta. Voiam sa vad mai mult decat Hobbitul (pe care sorry, dar ce om normal o citeste la 5-6 ani, fiind PRIMA carte?) si Narnia (una din seriile copilariei mele, apropo) si voiam mai mult o descriere a modului in care cartile l-au facut pe el omul de azi. Daca as scrie eu o carte cu numele asta, as umple-o de titluri, trairi, emotii, etc. Dar na, nu-s eu Spufford :))

I-am dat 3 stele din 5 pe GoodReads, pentru ca nu mi-a displacut, incat sa-i dau 1 sau 2, dar nici nu m-a dat pe spate, cat sa merite mai mult.

P.S: apropo, daca ati scrie un roman cu titlul asta, ce carti ati pomeni?

Friday, May 10, 2013

booky friday - Visul lui Joy

buna dimi :*

m-am reintors: sper ca ati avut o super vacanta si ca ati citit mult, mult de tot :D
azi vreau sa va povestesc despre o carte minunata minunata minunata minunata minunata.....minunata! Visul lui Joy de Lisa See.  Este continuarea romanului "Fetele din Shanghai", a carei recenzie o puteti citi aici. 

Pe scurt: Joy, afland ca a fost mintita toata viata cu privire la familia ei, fuge de acasa si se duce in China, dorind sa-si intalneasca tatal adevarat si crezand mesajele propagandiste care promiteau reconstructia Chinei. Odata ajunsa in Shanghai, da de tatal ei, un artist boem, fortat insa sa plece in exil, la tara. Cum nu avea ce altceva sa faca, este nevoit sa o ia pe Joy cu el, unde ajuta la aceasta "reconstructie" generala a satului, comunei si, in definitiv, a tarii. Acolo Joy se indragosteste de un barbat care ii va deveni sot, dar cam pana aici dureaza idila. China comunista, care vrea sa depaseasca marile puteri ale lumii in toate privintele, isi exploateaza muncitorii, ii face sa munceasca zi si noapte la lucruri inutile, ii forteaza sa renunte la individualitate si promoveaza colectivismul. Nici personal n-o duce mai bine, caci familia sotului, extrem de saraca, nu o poate intelege nicidecum pe Joy cea cu apucaturi de american, o tradatoare altfel spus, facandu-i viata grea. Pe un plan paralel, o avem pe mama lui Joy, Pearl, eroina primului roman, care a venit la randul ei in China sa-si ia fata inapoi. Traieste in fosta ei casa si experimenteaza in cel mai palpabil si dureros mod posibil schimbarile prin care Shanghaiul trece. In ce circumstante da de Joy si cum decurge viata lor in aceasta societate cumplita va las sa aflati singuri :)

Cred ca am mai scris deja in 2-3 locuri ce mi-a placut la cartea asta: daca in Fetele din Shanghai accentul cade pe personaje in sine, pe dezvoltarea lor, acum mi se pare ca ele sunt cu adevarat plasate in context. Mai puternic descris decat orice emotie este traiul incredibil de greu al chinezilor: foamete, munca pana la epuizare, tradare si acuze, totul in beneficiul marelui Mao. Si in mijlocul  Ca si in prima carte, scenele care se vor a fi puternice sunt sfasietoare. Imi place la nebunie cum scrie Lisa See: are un stil care te atrage iremediabil si care te face sa regreti ca urmeaza sa termini cartea. De-abia astept sa mai citesc ceva de ea. Daca nu ati reusit pana acum sa puneti mana pe o carte de-a ei, fugiti repede la librarie si cumparti-va. Sunt niste carti care nu trebuie ocolite!

Recenzia face parte din campania “Citeşte şi căştigă cărţi pe viaţă din colecţia Strada Ficţiunii”, iniţiată de Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL”


Read more: http://genuinecontent.blogspot.com/2013/02/JQuery-for-facebook-like-box-pop-up-widget-for-blogger.html#ixzz2Po9BCPk9