Monday, March 5, 2012

recenzie vALLuntar


mai tineti minte cum acum ceva vreme va povesteam de campania in care m-am inscris? ei bine, sa vin cu mai multe detalii: este vorba de o campanie a editurii ALL, in care ideea e ca primiti o carte, faceti recenzia, si in schimbul ei cei de la ALL vor face 15 minute de voluntariat.

eu am ales sa citesc si sa scriu apoi despre cartea "Departe de Kensignton" de Muriel Spark.

Este o carte, care, dupa parerea mea, imbina frumos anumite lucruri aparent diferite: in primul rand, pe mine m-a atras faptul ca protagonista, "doamna Hawkins", lucreaza pentru edituri. De aici incepe sa se dezvolte primul fir narativ: toate problemele, toate conflictele care se ivesc intr-o lume guvernata de carti, relatate din perspectiva incantatoarei doamne Hawkins produc pe de o parte umor, prin apelativul savuros pe care il utilizeaza fata de un anumit "domn", anume "pisseur de copie", dar pe de alta senzatia ca totusi si cultura este o afecere, cu oameni de tot felul.

Al doilea fir narativ important o are in centru pe Wanda, o croitoreasa poloneza, care locuieste in aceeasi casa ca doamna Hawkins. Aparent femeie linistita, este tinta unor scrisori anonime care o dau peste cap. Scrisorile, insotite si de un telefon de amenintare, in care i se spunea ca va fi data pe mana autoritatilor din cauza veniturilor nedeclarate, o fac pe Wanda sa isi piarda mintile.

Care este legatura intre cele doua parti ale povestii: ei bine, un detaliu aparent nesemnificativ: o Cutie radionica ce ii apartine Wandei, ce va fi cheia intregii carti. Nu o sa va spun mai multe, pentru ca va incurajez calduros sa cititi cartea :-)

Este o carte usor de citit, care starneste pe cat de multa simpatie fata de anumite personaje, pe atat de multa antipatie fata de altele. Cred ca exact aici se vede talentul lui Spark: a reusit sa transforme o poveste clasica de mister si intriga intr-una in care eu, ca cititor, mai ca simteam nevoia sa ma implic, tocmai pentru ca imi placea asa de mult de doamna Hawkins si il uram aproape pe "pisseur".

Prin urmare, pentru o lectura frumoasa si odihnitoare, puneti mana cu incredere pe "Departe de Kensignton"!!

Acum, sa va mai zic ceva: fiecare comentariu de la aceasta postare mai inseamna inca 3 minute de voluntariat. Prin urmare, daca pana acum nu am indraznit sa va rog, acum apelez la voi si va zic "comentati, dragii mei, comentati!!!".

Si stiti de ce? Pentru ca si in secolul 21 cartile mai au puterea de a face bine. :-)

Despre campanie mai multe detalii aici.

24 comments:

  1. Ah, ce-mi plac genul asta de carti, de adormit cu ele pe piept, intr-o sambata seara! Felicitari pentru implicare si pentru recenzie!

    ReplyDelete
  2. vorbiti / comentati / dezbateti / incingeti spiritele / brainstorming / gandire / propaganda => voluntariat. Genial

    ReplyDelete
  3. Bun bun, carte de dumninica.

    ReplyDelete
  4. si eu sper sa o citesc cat de curand dar deocamdata astept alte carti din campanie sa ajunga la mine. felicitari pentru implicare:)

    ReplyDelete
  5. Mi-a placut si mie cartea; a fost usor de citit si foarte frumos tradusa - pur si simplu am citit-o de placere.

    ReplyDelete
  6. incitanta cartea, frumos insailata recenzia, exact cat sa ma faca sa caut cartea si sa descopar legaturile misterioase :D

    ReplyDelete
  7. comentam draga,comentam...interesanta cartea...poate o voi citi:)

    ReplyDelete
  8. am gasit-o la anticariat, o sa merg sa o cumpar. motiv pt care nu am citit decat inceputul recenziei :D

    ReplyDelete
  9. ce carte????:))just kidding, spor acolo la recenzii:-*

    ReplyDelete
  10. Ce mi-a placut si mie cartea! Super faina!

    ReplyDelete
  11. Descrierea ta chiar m-a facut sa vreau sa citesc cartea. Sper ca o sa fie la fel de interesanta cum ai facut-o tu sa para.:)

    ReplyDelete
  12. Interesanta recenzia, nu cred ca am mai citit ceva de genul pana acum...Mi-a placut la maxim campania, am si eu acum o recenzie pe blog daca te intereseaza :P

    ReplyDelete
  13. Am cumparat-o si eu saptamana trecuta, iar azi dimineata, nehotarata fiind asupra urmatoarei carti, am ales sa o citesc pe asta. Dat fiind ca astept zilele astea ultima carte din campanie, mi-am zis sa citesc ceva scurt. Sper sa imi placa si mie.

    ReplyDelete
  14. Ce bine suna! Chiar m-ai facut curioasa! Felicitari pentru implicarea in campanie!

    ReplyDelete
  15. Vaaai... deci si cartea asta imi pare extrem de interesanta, dar fiind a12-a pur si simplu stau foarte prost la capitolul timp. Am un teanc de carti care striga dupa mine sa le citesc :o3

    ReplyDelete
  16. pare frumoasa, e de trecut pe lista:D

    ReplyDelete
  17. super........super dragutz k mai exista persoane interesate de cultura si cultivare( nu a pamantului, of course)!!!!!!!

    ReplyDelete
  18. Next on my list!

    ReplyDelete
  19. M-ai facut curioasa! O sa o trec la "to read" pe Goodreads. :D

    ReplyDelete
  20. ...hmmm, ce nu fac eu pentru 3 minute de voluntariat prestate de alții?:))) recenzie făinuță, nu zic nu, doar că nu prea am avut timp s-o citesc...

    ReplyDelete
  21. interesantă recenzie!!!

    ReplyDelete
  22. dacă toate cărțile pe care le văd în librării ar avea astfel de recenzii cu siguranță nu m-aș da în lături nici o clipă să le citesc!!!

    ReplyDelete
  23. Stiu ca s-a terminat campania si abia acum iti vad postarea insa tin sa spun ca am cumparat si eu cartea asta dupa ce am citit recenzia cuiva insa n-am apucat sa o citesc pentru ca aveam altele la rand. Pare foarte, foarte frumoasa.

    ReplyDelete
  24. Irina, mulţumiri pentru partciparea în campanie şi minutele de voluntariat adunate.

    Mulţumiri pentru aprecieri şi comentarii se îndreaptă şi spre cititorii blogului tău ;) Vă mulţumim mult!

    Cu drag,

    Loredana Modoran
    Online Coordonator Grupul Editorial ALL

    ReplyDelete

Read more: http://genuinecontent.blogspot.com/2013/02/JQuery-for-facebook-like-box-pop-up-widget-for-blogger.html#ixzz2Po9BCPk9