Wednesday, September 18, 2013

book vs. movie

neata :*

rasfoind blogul, mi-am dat seama ca in ultima vreme am citit foarte multe carti pentru care s-au facut adapatari cinematografice. mi-am mai dat seama ca pentru cateva dintre ele, am vazut mai intai filmul si apoi am citit cartea si, surpriza, in anumite cazuri, filmul mi s-a parut mai bun. Ma refer aici la Eat, Pray, Love, printre altele. 

In mod normal, respect si eu regula "carte si apoi film", pentru ca unele filme chiar sunt oribile fata de carte (Pe aripile vantului este un astfel de exemplu), dar ce se intampla cand situatia e exact pe dos, cand filmul e genial iar cartea...sufletu (Forrest Gump - e filmul meu preferat din istoria filmelor, iar cartea....doamne, nici pe foc nu merita s-o pun). 

Mai sunt si cazurile fericite cand cartea si filmul sunt aproape la fel de bune, cand filmul respecta foarte bine cartile (pe langa seria HP, ma gandesc si la Sa nu ma parasesti, de Ishiguro). Sau cazurile ciudate cand, desi am vazut filmul, cartea tot m-a dat pe spate (Hunger games, clar).

Voi va uitati mereu la film dupa ce cititi cartea sau aveti exceptii? Daca da, cum vi s-a parut cartea dupa film? 

P.S.: nu uitati de concurs!!!!

9 comments:

  1. Dar ce ai impotriva filmului celebru "Pe aripile vantului"? Detalii, te rog; sunt foarte curioasa, pentru ca acel film e un clasic! Pentru generatii intregi. Si mie mi se pare ca respecta cartea si ca ecranizare mai buna nici ca se putea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. stiu ca e un clasic, dar asta nu inseamna ca obligatoriu trebuie sa-mi placa. eu am citit cartea inainte sa vad filmul, si in carte mi-a placut ft ft ft mult de scarlett. in film, absolut deloc. cred ca in principal de-aia sunt impotriva lui :-)

      Delete
    2. Da, ai dreptate. Si eu la fel, intai cartea, pe urma filmul, dar mie mi s-au parut perfecti toti actorii. Chestie de gust cred... Si de inteles. Ok :)

      Delete
  2. Mie mi-a plăcut Pe aripile vântului, l-am văzut de o mulțime de ori și de fiecare dată cu aceeași emoție. Alte filme care m-au făcut să-mi doresc să citesc cartea au fost Memoriile unei gheișe sau Ultimul împărat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. si eu am facut la fel cu memoriile unei gheise :x la pe aripile vantului pot sa recunosc valoarea lui ca film, dar mie personal nu mi-a placut. la cat de innebunita sunt dupa carte, e ft ft greu ca filmul sa mi se para la fel de bun

      Delete
  3. Cea mai bună ecranizare a unei cărți din punctul meu de vedere este Lord of the rings. Mi se par niște filme geniale. Am văzut ecranizări și mai slabe, și unele mai bunicele, dar sunt fidelă cărților în principiu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eu n-am citit cartile LOTR. incepusem hobitul, dar prea multe descrieri :">

      Delete
  4. Mereu incerc sa vad filmul dupa carte si nu invers. Ai perfecta dreptate cu seria Harry Potter si Never let me go (Sa nu ma parasesti) - sunt filme care nu doar respecta detaliile din carte, dar care ajung sa scoata in evidenta aspectele care le lipseau cartilor fiindu-le cumva complementare. Cele doua sunt exemple foarte bune de "pachet carte + film" care iti da impresia unei experiente complete. Never let me go - cartea - nu mi-ar fi placut la fel de mult fara film; Never let me go - filmul - nu mi-ar fi placut la fel de mult fara carte. Un alt exemplu ar fi cartea/filmul One day (O zi).

    ReplyDelete

Read more: http://genuinecontent.blogspot.com/2013/02/JQuery-for-facebook-like-box-pop-up-widget-for-blogger.html#ixzz2Po9BCPk9