Saturday, March 2, 2013

cum se educa fetele din boemia - vALLuntar 2

buna dimi :*

revin cu recenzia celei de-a doua carti primite in cadrul campaniei vALLuntar 2, anume "cum se educa fetele in boemia", de michal viewegh. 

cartea asta mi-a placut foarte mult din mai multe motive: in primul rand, e scrisa foarte frumos, cu nenumarate citate din operele altor autori, in special cehi. in al doilea rand, e un alt fel de scriitura pentru mine, nu foarte obisnuita cu literatura ceha. in al treilea rand pentru ca am stat cu gandul constant la una din cartile mele preferate, in timp ce o citeam. va spun imediat care.

povestea pe scurt: un profesor de ceha, de scoala generala, Oskar, este abordat de un barbat fooooooarte bogat, Kral, despre care se spune ca si-a facut banii din afaceri necurate. doreste ca Oskar sa ii ofere un fel de curs de creative writing lui Beata, fata sa cea mare, care trece printr-o pasa foarte proasta: dupa o dezamagire in dragoste, refuza sa mai vorbeasca. de tot. Oskar trebuie s-o faca sa vorbeasca din nou si, mai mult, sa scrie. la inceput lucrurile merg extrem de prost, fata refuzand interactiunea, ca mai apoi intre ei sa se nasca o relatie de "dragoste" (sex, mai mult), in ciuda faptului ca el era casatorit. cum se termina? cititi si veti afla :)

eu am stat mereu cu gandul la "lolita", ca sa va spun sincer. Beata nu era o nimfeta, caci avea 22 de ani, dar ceva din legatura profesor-elev sau poate din descrierile lui viewegh (modul in care asternutul statea pe trupul ei gol, de exemplu), m-au purtat cu gandul la capodopera lui nabokov, repet, una din cartile mele preferate. 

per total, este o lectura foarte placuta, interesanta, altceva. o recomand cu mare drag. 

PS: nu uitati ca, la 15 comentarii, grupul editorial ALL impreuna cu Romsilva planteaza un copacel :)

PS2: Lovebook inca are nevoie de 2 comentarii :)
Fetele din Shanghai e o carte ce TREBUIE citita!!!
Magazinul de sinucideri e prea misto ca sa nu aruncati o privire la recenzie.

19 comments:

  1. bravo pntru participare...la cat mai multi pomisori !

    ReplyDelete
  2. Mi-ar placea sa gasesc o carte care sa imi explice "cum se educa fetele din Romania", pentru ca eu nu ma pot lamuri. Ce soi de educatie primesc acasa, de ajung sa fie vedete pe youtube si la stiri? :))

    ReplyDelete
  3. Si eu am aceasta carte si trebuie sa o citesc pentru campanie! Inca nu m-am apucat de ea, dar sunt nerabdatoare! :)

    ReplyDelete
  4. Pare a fi o carte tare interesanta.
    Multumim pentru recenzie!

    ReplyDelete
  5. Mie mi-a placut tare mult. Sper sa se publice la All si alte carti de Viewegh.

    ReplyDelete
  6. si mie mi s-s parut interesanta cartea. spor la copacei:)

    ReplyDelete
  7. Wow, sună bine de tot cartea! Mă face să vreau să mă reapuc de citit scriitori europeni. :) Plus că, deh, toată tensiunea pentru un profesor s-ar putea să-mi stârnească amintiri mai mult sau mai puţin personale... *blush, blush*

    Şi super mişto partea cu pomişorii! :D

    ReplyDelete
  8. Parca acuma cu venirea verii mi s-a redeschis apetitul pentru citit si cartea asta pare numai buna:)

    ReplyDelete
  9. Nu am citit cartea insa pare simpatica. Nu stiu daca ar intra in topul meu insa cred ca este o lectura buna. La cat mai multi pomisori!
    Draguta recenzia ta :D

    ReplyDelete
  10. am mai citit o recenzie la cartea aceasta si ma tenta, dar acum dupa comparatia cu lolita (pe care eu o detest din tot sufletul!) mi-ai cam taiat elanul...

    ReplyDelete
  11. Lolita nu a fost una din cartile mele preferate din anumite motive care nu au legatura cu romanul in sine, dar totusi nu pot spune ca nu mi-a placut. Ar putea fi o carte draguta, so I'll give it a try someday. It's on the wishlist. Recenziile tale sunt, ca intotdeauna, foarte dragute.

    ReplyDelete
  12. Este interesant modul in care o vezi pe Beata. Este un personaj complex care merita atentia tuturor care citesc aceata carte.

    ReplyDelete
  13. Suna interesant. Incearca Kundera daca ti-a placut nota ceha moderna.

    ReplyDelete
  14. Am aflat ca ai nevoie de o ramurica.Te ajut si eu :)
    Despre carte am mai auzit si cred ca e draguta.Poate reusesc si eu sa o citesc candva.
    Spor la plantat ;)

    ReplyDelete
  15. Daaaa, si mie mi-a placut mult. Intr-adevar, pe Beata cade multa lumina in text, dar cineva mi-a zis intr-un coment al recenziei mele ca o atrage mai mult descrierea sotiei lui Oskar. Ceea ce m-a facut sa ma gandesc la tehnica narativa si la cat de diferit se proiecteaza ea. Fain de tot!

    ReplyDelete
  16. Recenzia ta mi-a trezit itneresul pentru carte, mai ales ca lasi finalul sa fie un mister... :)

    ReplyDelete
  17. titlul romanului induce putin in eroare, in original e mai degraba ”cum sa crești fete in boemia”, mult mai putin spectaculos.

    e o poveste interesanta, cu multe referinte culturale, din literatura ceha dar nu numai. e interesanta si din perspectiva schimbarilor care intervin la nivelul societatii cehe dupa caderea comunismului, dar asta e oarecum o alta discutie

    ReplyDelete
  18. frumoasă recenzia ta, felicitări

    ReplyDelete
  19. Vai ... nu stiu ce a avut azi netul cu mine dar de jumatate de ora caut unde sa las comentariu:)). Cred ca nu se incarca tot pe pagina:D.

    Felicitari pentru recenzie! Si spor la plantat copaci!

    ReplyDelete

Read more: http://genuinecontent.blogspot.com/2013/02/JQuery-for-facebook-like-box-pop-up-widget-for-blogger.html#ixzz2Po9BCPk9