Monday, September 9, 2013

book review: 1984

salut :*

azi o sa va prezint o carte pe care am citit-o mult prea tarziu, asa ca in secunda in care terminati de citit recenzia, puneti mana pe carte: 1984, de George Orwell. ( se gaseste in romana la Polirom). Am fost batuta la cap constant s-o citesc (da, Irina, despre tine e vorba), dar a meritat.

long story short: intr-un viitor distopic (viitor pentru momentul cand a fost scrisa, ca 1984 deja a trecut:D), lumea este impartita in 3 mari puteri: Oceania, Eurasia si Estasia. In Oceania, Partidul controleaza intreaga populatie: control la propriu, prin niste tele-ecrane instalate in fiecare casa, sunt limitate cartile, proviziile, sunt impuse exercitii fizice si, cel mai crunt, este reglementata limba. E vorba despre Newspeak (sau Nouavorba), un grai care elimina complet acei termeni care nu-s doriti de partid si Fratele cel Mare caci, daca ceva nu poate fi numit, nu poate fi nici gandit (zic ei). Personajul principal este Smith Winston, care inca mai are amintiri de pe vremea cand partidul nu controla tot si ganduri ca situatia ar putea fi schimbata. Daca reuseste el sa se ridice impotriva sistemului si sa-l invinga, va trebui sa aflati singuri.

my opinion: holy shit! ho-ly shit!!!!! mi-a placut extreeeeem de mult, o data ca volum distopic in sine, si a doua oara ca volum distopic intr-un an care deja a trecut. E foarte ciudat sa recunosti lucruri care deja s-au intamplat intr-o oarecare masura, sa vezi ca din ambitiile unor oameni se pot naste astfel de situatii de cosmar si sa vezi cum reactioneaza un om normal. Personajul principal e un tip foarte misto, foarte destept, care prezinta foarte bine situatia. Mi-a placut foarte mult o parte (o sa incerc sa nu fiu spoilerita), in care el vorbeste cu un alt tip si celalalt practic ii citeste gandurile de la primul la ultimul. E freaky rau de tot.

Am vazut ca exista si filme, dar nu le-am vazut. Va las un trailer aici. 

Voi ati citit-o?

Trebuie neaparat sa cititi cartea asta! Pe Goodreads i-am dat, evident, 5 stele din 5.

8 comments:

  1. o sa pun mana pe ea, dar nu garantez ca o citesc :))

    ReplyDelete
  2. Ce sinopsis genial! :x
    O să pun cartea pe listă!

    ReplyDelete
  3. De cand sunt si eu batuta la cap sa o citesc :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eu sunt foarte fericita ca am ascultat in sfarsit de cei mai cititi :))

      Delete
  4. Un subiect still very relevant today. Vezi cazul Snowden.

    ReplyDelete

Read more: http://genuinecontent.blogspot.com/2013/02/JQuery-for-facebook-like-box-pop-up-widget-for-blogger.html#ixzz2Po9BCPk9