Wednesday, July 10, 2013

book review: iubita locotenentului francez

salutare :*

saptamana asta, cartea in engleza a facut parte dintre clasice: am citit "iubita locotenentului francez", de fowles. mai citisem de el doar "magicianul" acum ceva vreme si mi-a placut foarte mult, asa ca am fost foarte entuziasmata. 

primul lucru care m-a atras e faptul ca actiunea se petrece in epoca victoriana, si eu ador tot ce inseamna perioada asta. subiectul mi-a placut si el foarte mult: in viata potolita a unui cuplu, pe cale sa faca nunta, apare o femeie misterioasa, Sarah, despre care toata lumea stia doar ca era "iubita locotenentului francez" si ca era cel putin ciudata, in sensul ca statea mai mereu singura, privind spre mare. Mi s-a parut genial ca toata povestea cu locotenentul nu este absolut deloc una romantica, si nici Sarah nu este in niciun fel o femeie trista si neputincioasa. Si-a asumat foarte curajos faptele si a ales sa duca viata solitara pe care o duce. Pana cand il intalneste pe Charles, tanarul care trebuia s-o ia de nevasta pe Ernestina. Ce se intampla va trebui sa descoperiti singuri. 

Ce mi-a placut mult de tot la cartea asta: pe langa faptul ca se petrece in sec al XIX-lea, imi place de mor viziunea asupra secolului. Nu este scrisa de parca Fowles ar trai atunci, ci cu multa analiza a perioadei din ochii scriitorului de secol XX. Sunt capitole intregi in care se fac comparatii intre "ei" si "noi" sau e mentionat cum am vedea noi, oamenii de acum, actiunea romanului. Mai sunt si alte interventii ale autorului, menite sa aduca detalii in plus. Ador genul asta de carti, in care, din cand in cand, apare vocea autorului. Cu toate acestea, se incadreaza foarte bine in categoria romanelor "victoriene". 

I-am dat pe goodreads 4 stele din 5, pentru ca plotul in sine nu a fost fabulos, desi stilul da. 

Voi ati citit ceva de fowles?

PS: acum am vazut ca e si film. Va las trailerul aici :*








8 comments:

  1. Ma bucur mult sa vad ca ti-a placut. Abia astept sa citesc si eu "Magicianul" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eu foarte misto. de-abia astept sa ne spui cum ti se pare

      Delete
  2. si mie mi-a placut mult cartea...iar sfarsitul chiar m-a surprins:)

    ReplyDelete
  3. Mereu aflu de carti faine de la tine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, multumesc :* sper sa si citesti o parte dintre ele si dupa sa imi spui cum ti s-au parut :D

      Delete
  4. Mi-a plăcut trailerul, mai ales partea in care zicea ca este fericita doar atunci cand doarme, iar cand se trezeste incepe cosmarul (sau ceva de genul asta :D). Si epoca victoriana este superba. Cred ca o sa ma apuc si eu de carte

    Ai o leapsa de la mine:
    http://paginimarcate.blogspot.ro/2013/07/leapsa-cu-elementele-naturii.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. da, si mie mi s-a parut super misto pasajul ala din carte <3

      multumesc mult de leapsa. ma pun acum pe cautat carti :*

      Delete

Read more: http://genuinecontent.blogspot.com/2013/02/JQuery-for-facebook-like-box-pop-up-widget-for-blogger.html#ixzz2Po9BCPk9