Wednesday, June 8, 2011

good books, good movies


as incepe prin a va pune intrebarea: ce e mai bine: sa citesti mai intai cartea si dupa sa vezi filmul, sau invers? in mod normal, raspunsul ar fi evident: citeste ba!!! dar in ultima vreme am dat de destui care ziceau contrariul.

poate e doar nostalgia unui om inca pasionat de carti sau poate e refuzul de a alege calea simpla: viziunea altcuiva despre un univers pe care poti tu insuti sa-l creezi. asa ca intreb, fara pic de ostilitate: e lene sa iti placa mai intai sa vezi filmul? sau e pur si simplu o placere de a vedea munca altora? a mai multora adica :d

mie personal, mi se pare ca atunci cand vezi mai intai filmul, sari niste etape. e de parca, intr-o relatie, ati trece direct la mutat impreuna, dupa prima luna. doesn't make sense. mai mult decat atat, intocmai ca intr-o relatie precipitata, se pierde misterul cu totul. se pierd detaliile si, ce ar trebui sa descoperi in cateva zile, a fost taiat in maxim 2 ore.

am facut de cateva ori prostia sa vad mai intai filmul. cartea nu mi-a mai zis absolut nimic dupa, nu mai aveam rabdare. (lord of the rings)

mai mult decat atat, in general, filmele facute dupa carti nu se ridica delooooc la nivelul romanului. evident, exista si cazul pe dos, cand cartea scris dupa film e absolut catastrofala (vezi si citeste forrest gump).

cateva exemple de hit atat literar, cat si cinematografic sunt: harry potter (ca e cel mai accesibil), numele trandafirului, dragoste in vreme de holera, marele gatsby, mary poppins, portocala mecanica, d-astea.

la polul opus stau dezastrele: pe aripile vantului, trainspotting, si altele.

acum sunt ft entuziasmata sa vad filmele de la padurea norvegiana si sa ucizi o pasare cantatoare. sper sa fie misto, asa cum au fost si cartile.

imi mai dati exemple de dublete faine?

14 comments:

  1. Fight Club, Fear and Loathing in Las Vegas si cam orice scris de Neil Gaiman se traduce bine in audiovizual pentru ca-i comic book writer mai presus de toate, desi neaga asta.

    These are just off the top of my head.

    ReplyDelete
  2. requiem for a dream, fight club,confessions of a shopaholic, twilight (doar el, nu toata seria). si sunt multe, dar astea-s doar cateva pe care mi le amintesc asa, rapid.

    ti puuup:*

    ReplyDelete
  3. stai stai stai STAI. de ce zici că "Pe aripile vântului" a fost un dezastru??? i personally LOVED that movie! nu mi-a plăcut Scarlett, dar aia nu mi-a plăcut nici în roman... în schimb mi-a plăcut la nebunie cum au transpus în film atmosfera cărţii... iar Rhett Butler e genial în interpretarea lui Clark Gable... <3

    în rest, sunt perfect de acord cu tine. mai mult chiar: până şi un trailer sau simple imagini din film pot să fie uneori "dăunătoare" - de exemplu, am refuzat cu încăpăţânare să mă uit la "Stăpânul inelelor" când a apărut, dar tot văzusem postere şi poze cu personajele principale din primul film. În câteva secunde, mi s-a anulat posibilitatea să mi le imaginez eu, pentru că, citind cartea, aveam în faţa ochilor chipurile deja văzute ale actorilor (ceea ce nu era tocmai rău în cazul lui Viggo Mortensen / Aragorn, dar mă rog). la Harry Potter la fel, deşi într-o mai mică măsură... :-?? de-asta acum refuz să văd până şi trailer-ul de la "Game of Thrones"! :)

    ReplyDelete
  4. iar ca recomandare de dublet carte / film unde să fie excelente amândouă (că m-am luat cu vorba şi am uitat să zic): QUO VADIS! cartea lui Sienkiewicz e un roman istoric extrem, extrem de frumos dacă ai răbdare să parcurgi cele câteva sute de pagini de proză densă scrisă pe la 1890, iar ecranizarea poloneză din 2001 îţi taie pur şi simplu răsuflarea - actori frumoşi, decoruri somptuoase (că deh, e Roma decadentă de pe vremea lui Nero!), interpretări credibile şi naturale şi o mare fidelitate faţă de roman... recomand din toată inima! :)

    ReplyDelete
  5. @little_dwarf: ma, nusht, pe aripile vantului e cartea mea preferata, asa, all time, dar filmul m-a lasat complet meh. sure, inteleg ca mai bine nu prea se putea face, data fiind tehnologia vremii, dar e atat de fals, ca imi vine sa innebunesc:-s

    ReplyDelete
  6. Tocmai ma pregateam sa ma iau de tine ca ai bagat Gone with the Wind la categoria dezastrelor, dar vad ca mi-a luat-o altcineva inainte. Doar asa ca fapt divers, a luat 8 Oscaruri (stiu ca nu e o garantie ca e film bun, dar e film bun).

    ReplyDelete
  7. @MrEdgar: Nu mi s-a parut ca Stardust a fost film bun, si e tot de Neil Gaiman (then again, nici cartea nu e mare lucru :P)

    ReplyDelete
  8. @Radu: mi-am dat motivele deja:d poate mi-a placut cartea prea mult ca sa mi se mai para bun filmul. faptul ca are oscaruri chiar nu-mi spune nimic. si stardust e un film super misto :d

    ReplyDelete
  9. Eu una n-am vazut nici un film mai bun decat acea carte care l-a inspirat....

    ReplyDelete
  10. Wuthering Heights (la rascruce de vanturi) atat cartea, cat si filmul din 2009 sunt geniale

    ReplyDelete
  11. Aceeasi parere o au unii despre "Hurt",cantata de Johnny Cash si NIN.Johnny te baga intr-un "film",pe cand NIN in altul.Intonatia schimba sensul unei propozitii.Rareori regizorl/scenaristul va fi pe acceasi idee cu autorul.

    ReplyDelete
  12. iti recomand Jane Eyre, atat cartea cat si filmul...

    ReplyDelete
  13. @Nymphetamine: sa te uiti si la varianta veche a wuthering heights, de prin 40. eu am vazut-o in dimineata examenului la literatura victoriana:"> ft misto :d

    @Julie: subscriu :d

    ReplyDelete
  14. ultima data am vazut Step up 3 full HD! Foarte tare...

    ReplyDelete

Read more: http://genuinecontent.blogspot.com/2013/02/JQuery-for-facebook-like-box-pop-up-widget-for-blogger.html#ixzz2Po9BCPk9